• Uit de landelijke cijfers blijkt het dat damesvoetbal inmiddels de snelst groeiende vrouwenteam sport is. In 2012 waren er 127.000 dames lid van KNVB, in 2018 waren dat er ruim 153.000. In de eerste helft van dit jaar was de groei wederom 10%. KNVB verwacht ruim 180.000 leden te hebben in 2020. Hockey heeft er nu nog meer, maar dat zal met deze groei cijfers wel eens de langste tijd gehad kunnen hebben.

Het vrouwenvoetbal groeit dus hard. Ook bij de Sv Zwolle zien we dit, vrijwel wekelijks melden zich op dit moment nieuwe leden. Niet alleen bij de jeugd, maar blijkbaar doet dochters zien voetballen, moeders besluiten ook maar eens een balletje te gaan trappen. Op vrijdagavond hebben we inmiddels al 2 teams in de vrijdagavond competitie. Daarnaast is een derde team moeders in opleiding, ze trainen nu elke dinsdagavond o.l.v. van Ruben Kuiper. Op zaterdagmorgen voetbalt de jeugd.

SV Zwolle telt in de jeugd inmiddels 36 meiden. Na de winter komt er weer een volledig meisjesteam bij. Ze spelen in de competitie gewoon tegen jongensteams, en U kunt zich voorstellen wat die denken als ze zien dat het allemaal meisjes zijn. Enig haantjes gedrag is hen op die leeftijd al niet vreemd. Maar als na afloop de uitslag, 7-1 voor de meiden, op het bord staat is dit gauw afgelopen. Zaterdagmiddag speelt het eerste damesteam haar competitie, en ze zijn goed op weg om de belofte, dit jaar kampioen, waar te maken.

Naarmate er meer meiden komen voetballen, verandert de sfeer in het voetbal positief en wordt het nog meer een familiesport. Thuis aan tafel praten niet alleen papa en zoonlief, maar ook mama en dochterlief over het zo mooie spelletje voetbal. En op het veld maakt de aanwezigheid van de dames toch een verschil in gedrag. De successen van het damesvoetbal betekend dat de meisjes nu Lieke Martens of Vivianne Miedema willen zijn als ze voetballen, en niet langer Messi of Ronaldo.

Als club zijn we blij met deze ontwikkeling en doet er alles aan om dit te bevorderen en te faciliteren. Qua faciliteiten is er afgesproken dat er geen verschil meer mag zijn tussen dames en heren 1e. De cultuur van de club verandert er door. Dat sommigen er nog aan moeten wennen klopt, maar het enthousiasme en de bereidwilligheid bij iedereen is groot.

Als u damesvoetbal een keer wil zien, kunt U vrijwel elke zaterdagmiddag op ons sportpark terecht. Want dankzij de goede band met PEC speelt het belofteteam van Pec bij ons ook haar thuiswedstrijden. Dus de ene week Sv Zwolle dames 1 en de andere week PEC beloften. Overigens trainen zij ook regelmatig bij ons.

Resumerend: SV Zwolle kent momenteel drie vrouwenteams. VR1 uitkomend in de vierde klasse op zaterdag. Daarnaast strijden twee 7x7 teams op vrijdagavond voor de winst. Bovendien wordt er hard getraind door een team van moeders van jeugdspelers. Dat resulteert binnenkort in een VR4 7x7.

Op dinsdag is er een trainingsavond voor nieuwe instroom vrouwen, deze worden getraind door de trainer van VR1. Bij de jeugd heeft SV Zwolle 36 meiden, verdeeld in de volgende teams: O14 deels meiden, MO13 speelt bij O11 jongens als geheel meiden team. We hebben twee meiden teams bij JO10 en een bij O9 start na de winterstop een volledig meidenteam in de jongenscompetitie.

Harry Oosterhuis

Voorzitter Sv Zwolle