• SV Zwolle verliest van Helios en neemt afscheid van twee clubiconen

SV Zwolle verloor haar laatste competitie met 1-3 van de ploeg die gevestigd is in Colmschate-zuid. Kansen waren er over en weer; maar Helios trok vanmiddag aan het langste eind. Daarnaast had deze middag een speciaal tintje. Er werd afscheid van 2 clubiconen pur sang genaamd Ingmar Jonker en Hans Wolfkamp.

In de beginfase stonden De Pierikers veelal onder druk en liep het te ver achteruit. Dit resulteerde ook in de 0-1 waar adequater ingegrepen had moeten worden. Na deze tegenslag herpakte SV Zwolle zich. Er werd bij vlagen goed gecombineerd en dit resulteerde in een aantal mogelijkheden. In minuut 25 een corner die genomen werd door Angelo Kisjes. De luchtmacht van de SV stond klaar om gevaar te stichten. Met volle overgave torpedeerden de lange mannen de 16 meter in, maar dit bleek overbodig. Angelo draaide de corner in één keer de goal in. Laatstgenoemde gaf tijdens de gebruikelijke onderbreking aan dat het een ‘bewustje’ was.

De tweede helft kwamen de Zwollenaren goed uit de startblokken. Voor onze trouwe supporters werd er een open wedstrijd voorgeschoteld met kansen aan beide kanten. Helaas zoals vaker dit seizoen liepen de Zwollenaren het mes in. Zelf de mogelijkheden niet benutten en aan de andere kant vallen ze er wel in. Uitslag 1-3.

Volgende week staat de eerste wedstrijd in de nacompetitie op het programma. Een uitwedstrijd tegen GFC uit Goor. De Zwollenaren zullen zich deze week opladen en met volle overgave aan de start verschijnen in Goor om de eerste stap te zetten richting handhaving in de derde klasse.

Maar nu gaat de prioriteit naar mannen die een SV Zwolle-hart hebben. Ingmar ‘Tony’ Jonker en ‘Hansie’ Wolfkamp. Captain Tony die tijdens rustmomenten eerst iedereen laat uitrazen over wat er allemaal beter moet. Neemt vervolgens zelf het woord en houdt een tirade over hoe het spelletje gespeeld moet worden in het tweede bedrijf. Daarnaast onze gestructureerde Hans die spelers van de tribune afsleurt omdat deze vergeten zich bij Hans te melden voor de bespreking. Beide kregen een publiekswissel en werden meer dan terecht op de schouders van het veld gedragen.

Aanvoerder, maar dan ook een echte! Ingmar is sinds afgelopen captain-af. Een aanvoerder zoals je hem maar zelden ziet. Elke dinsdag, donderdag en zondag in de auto van Utrecht naar Zwolle. In dat oude barreltje, op de slippers en met een paar vishengeltjes in de kofferbak. Altijd met die eeuwige glimlach en kneiterhard werken, dat verdient respect.

Ingmar heeft 12 jaar lang het mooie roomskatholieke gele voetbalshirt van SV Zwolle gedragen. Samen met zijn matties Bram Horstman en Jordi Lemmens van ZAC kwamen ze SV Zwolle versterken. Met als hoogtepunt de promotie naar de 2e klasse. 80 doelpunten kan hij op zijn conto schrijven, veel penalty’s, maar ook legendarische doelpunten als de ‘Bep Bakhuis kopbal’ in de thuiswedstrijd tegen de kampioen van dit jaar Wijhe’92.

Een anekdote om te laten zien hoe Ingmar in mekaar steekt valt het beste te bewijzen op liefdesgebied. Tijdens een teamuitje was een ontzettend knappe Groningse dame gecharmeerd van Ingmars voorkomen. Ze wilde dan ook wel erg graag een kus van de Utrechtse adonis. Helaas heeft Ingmar (op dat moment) het principe dat hij niet kust op het eerste gezicht. Waarna het meisje volledig hysterisch begon te huilen. Ingmar heeft de dame in kwestie liefelijk getroost totdat ze veilig en blij weer naar huis kon.

Naast aanvoerder was Ingmar ook reserve Hans Wolfkamp. Hoeveel spelers hij wel niet van het veld heeft gedragen, is niet op twee handen te tellen. En ook van Hans gaan we, met pijn in ons hart, afscheid nemen. Hans heeft 28 jaar lang de waterzak mogen dragen, een jaar bij het tweede elftal en 27 jaar bij de hoofdmacht. Tenminste dragen… altijd met een ongelofelijke felle sprint was hij als eerste bij de ‘gewonde’ speler. Mocht er een sprintwedstrijd zijn voor verzorgers, dan zou Hans die met twee vingers in de neus winnen.

Als speler voelde je jezelf altijd welkom in zijn massagehok. Een achtergrondmuziekje zorgde voor een gemoedelijke sfeer. Speelde je bij de jeugd, de dames of in het eerste. Hans kon je met die fijne kneepjes van hem, goed uit elkaar trekken. Er zijn diverse spelers geweest die kermend van de pijn en met een klein traantje in de ooghoek, op zijn massagebank hebben gelegen. Maar het karakteristieke van Hans is dat je gerust bij hem thuis kon komen om je te laten behandelen.

Beide heren hebben het SV Zwolle-hart volledig op de juiste plek zitten. Het zal een gemis zijn voor onze club dat deze twee iconen een leegte achterlaten. Bedankt voor vele prachtige jaren!

Tekst: Martijn Hollewand en Jasper Horst
    Foto's: Piet van Tilborgh
  • SV Zwolle verloor haar laatste competitie met 1-3 van de ploeg die gevestigd is in Colmschate-zuid. Kansen waren er over en weer; maar Helios trok vanmiddag aan het langste eind. Daarnaast had deze middag een speciaal tintje. Er werd afscheid van 2 clubiconen pur sang genaamd Ingmar Jonker en Hans Wolfkamp.