• Na de kansloze thuisnederlaag tegen ABS, was het voor Zwolle tijd om de rug weer te rechten en te laten zien dat het de slechte start van het seizoen achter zich heeft gelaten. Tegenstander Hoonhorst werd ontvangen op sportpark De Marslanden. De nummer 12 van de competitie maakte de Zwollenaren in de heenwedstrijd nog punten afhandig, en aan Zwolle de taak om dat niet weer te laten gebeuren.

Vanaf minuut 1 werd duidelijk wat het spelbeeld van de wedstrijd zou gaan worden. Zwolle controleerde, had het balbezit en Hoonhorst groef zich in. Toch speelden de Zwollenaren in de beginfase te gehaast om de verhoudingen op het veld weer te geven op het scorebord. Het resulteerde in een aantal keer onnodig balverlies. Het afjagen van de tegenstander leidt er echter toe dat Hoonhorst geen moment in de wedstrijd komt. Keeper Martijn Kist zal een koude middag hebben beleefd, want zeker in de eerste helft heeft hij niets te doen. Na ruim een half uur lijkt Zwolle dan toch op voorsprong te komen. Robert Flierman kopt een voorzet van links keurig tegen de touwen, maar de scheidsrechter oordeelde dat hij dit vanuit buitenspelpositie zou hebben gedaan. Opvallend genoeg was hij de enige op De Marslanden die dat had gezien. Hoonhorst leek zich al neer te leggen bij de achterstand, maar de 0-0 bleef op het bord.

Toch gaf de afgekeurde goal de Zwollenaren het nodige vertrouwen om met iets meer overtuiging aan te vallen. Een paar minuten later is het Dennis Sylla die door zijn kompaan in de spits Ruben Klinkenberg wordt vrijgespeeld. Zijn inzet is helaas iets te doorzichtig en kan gekeerd worden. Op slag van rust weet Sylla zich dan toch te melden op het scoreformulier. Een voorzet vanaf rechts valt bij toeval op zijn hoofd en met meer geluk dan wijsheid ploft de bal binnen: 1-0. Niemand maalde er om en de ruststand was meer dan terecht.

In de rust werd er gehamerd om snel door te drukken en de wedstrijd snel in het slot te gooien. Dit bleek niet aan dovemansoren gericht, want Klinkenberg mocht in de 47e minuut al aanleggen vanaf elf meter. Nadat Flierman een voorzet geblokt zag worden door een Hoonhorstse arm, liet de Zwolse aanvoerder de keeper geen kans: 2-0. Gezien het overwicht wat Zwolle het eerste bedrijf al had geëtaleerd, was de wedstrijd, ondanks de resterende tijd, wel gespeeld. Hoonhorst maakte niet echt aanstalten om het over een andere boeg te gooien en dus kon Zwolle de bal rustig blijven rondspelen. Het gehaaste spel van de openingsfase stak weer de kop op en leidde er toe dat er lange tijd weinig spektakel te beleven was.

Toen Hoonhorst een kwartier voor tijd zich toch wat nadrukkelijker kwam melden op de Zwolse helft, werd de wedstrijd weer wat nieuw leven ingeblazen. Hoonhorst zocht naar de aansluitingstreffer om zo nog een slotoffensief te lanceren, maar gaf daarbij ook ruimte weg. De wedstrijd begon wat op en naar te golven, maar de scherpte was er bij de Zwollenaren wel af. Invaller Patrick Wolf zorgde voor het nodige doorzettingsvermogen om de derde goal te forceren. Vlak voor tijd joeg hij door op de keeper bij een op het eerste oog kansloze situatie. Onder zijn druk duwde de Hoonhorstse goalie de bal voor de voeten van Klinkenberg, die zelden zo’n makkelijke goal zal hebben gemaakt. Op de doellijn tikte de bal moeiteloos tegen de touwen: 3-0. De scheidsrechter vond het na 90 minuten wel welletjes en floot de wedstrijd ten einde.

Zonder al te goed voetbal te laten zien, rekende Zwolle dus relatief simpel af met Hoonhorst. De drie punten zijn zeer welkom om in de grote middenmoot mee te blijven draaien. Volgende week gaan de Zwollenaren op bezoek bij concurrent Lettele. Het zal een hele andere wedstrijd worden, maar Zwolle laat al maanden zien dat het uitstekend in staat is om het iedereen lastig te maken. Doelstelling zal dus zijn om de drie punten weer mee te nemen!