• SV Zwolle legt op bezoek in Holten de koploper over de knie

Nadat vorige week de gehele speelronde werd afgelast door de KNVB dankzij storm Ciara, hing ook deze speelronde aan een zijden draadje door storm Dennis. Het natuurgras in Holten bood voldoende weerstand tegen Moeder Natuur waardoor het duel toch doorgang kon vinden. De Zwollenaren reisden dus af naar Holten om het op te nemen tegen de koploper. Ondanks dat in eigen huis nipt werd verloren, bleek de thuiswedstrijd de ommekeer na een slechte reeks. Met dat in het achterhoofd gingen de Zwollenaren de strijd aan tegen de koploper.

Het spelbeeld van de openingsfase was zoals men op basis van de ranglijst zou verwachten: Holten had het balbezit en Zwolle trok zich terug op eigen helft. De gekozen tactiek leek zijn vruchten af te werpen. Des te zuurder was het dat Holten in de 12e minuut de score wist te openen na een van de spaarzame momenten dat er veel Zwollenaren op de helft van de tegenstander waren. Keeper Martijn Kist kon een diepe bal nog wegwerken met zijn hoofd, maar de bal belandde direct weer bij een tegenstander. Die wist de bal fraai over Kist in het doel te werken: 1-0. Een vroege achterstand in een uitwedstrijd bij de koploper was niet opgenomen in het ideale scenario. Zwolle bleef echter geduldig vasthouden aan de gekozen tactiek en het spel bleef zich voornamelijk afspelen op eigen helft. Het resulteerde in enkele gevaarlijke momenten voor de goal van Kist, maar de keeper leek vastbesloten om zijn doel verder schoon te houden. Steeds als Holten de ruimte had gevonden om een schot op doel te lossen, vonden zij de sterk keepende Kist op hun weg.

Na een klein half uur meldde Zwolle zich eens op de helft van Holten en ontving het een vrije trap aan de zijkant van het zestienmetergebied. Robert Flierman, die terugkeerde na lang blessureleed, nam plaats achter de bal en zette strak voor. Onder druk van Jasper Horst werd de bal door een Holtense verdediger in eigen doel gewerkt: 1-1. Daar waar Zwolle gesterkt werd door de gelijkmaker, leek Holten er juist van geschrokken. Het spel golfde wat meer op en neer en de Zwollenaren merkten dat het loonde om iets hoger op het veld druk te gaan zetten. Echte kansen werden er aan beide kanten niet meer gecreëerd, tot de blessuretijd. Na een fijne steekbal van Ruben Klinkenberg ontsnapte de altijd ijverige spits Dennis Sylla aan de aandacht van zijn verdedigers. Oog in oog met de keeper faalde hij niet: 1-2. De scheids floot de spelers direct richting de thee.

De tweede helft begon met een gelijkwaardig spelbeeld als de eerste helft. Holten had de bal, Zwolle trok zich terug om de voorsprong te verdedigen. Het verschil met de eerste helft is dat de goal nu aan Zwolse kant valt. Na Holtens balverlies wordt er vlijmscherp omgeschakeld. Het is vandaag niet storm Dennis die over het veld raast, maar spits Dennis. Hij wordt wederom weggestuurd in de diepte en wederom faalt hij niet: 1-3. Ongekende weelde voor de Zwollenaren, die erg geconcentreerd en gedisciplineerd spelen. Holten probeert de wedstrijd nog om te draaien en dringt aan richting de Zwolse goal. Het leidt echter niet tot grote kansen en de keren dat zij op goal weten te schieten, staat Kist telkens op zijn post.

In de 74e minuut wordt de derde goal van Sylla nog eens dunnetjes over gedaan. Ditmaal is het Jantje van der Sluis die wordt weggestuurd en ook hij weet de Holtense keeper te verschalken: 1-4. Zijn goal gooit de wedstrijd definitief in het slot. De Holtenaren doen nog enige pogingen om terug te komen in de wedstrijd, maar doen dit zonder al te veel overtuiging. De Zwolse verdediging houdt uiteindelijk relatief makkelijk stand in de tweede helft en de wedstrijd wordt uitgespeeld zonder dat er nog veel gebeurt. Als de scheidsrechter het duel ten einde fluit, is de stunt compleet. Na 90 minuten staat er 1-4 op het scorebord.

Het is een uitslag die weinig mensen vooraf hebben voorspeld. De tactische discipline en geconcentreerde uitvoering hebben de Zwollenaren uiteindelijk toch de punten bezorgd. Ondanks dat de storm zich gedeisd hield, waren de omstandigheden allerminst optimaal. De wind was hard en het veld was zwaar, maar Zwolle ging daar afgelopen zondag het beste mee om. Na het carnavalsweekend staat de inhaalwedstrijd tegen ABS op het programma, welke nu de nieuwe koploper is. Na de wedstrijd tegen Holten is het vertrouwen aanwezig om opnieuw de koploper te verslaan!