• SV Zwolle beloont zichzelf niet tegen koploper

Op een koude donderdagavond was sportpark De Marslanden het theater voor de inhaalwedstrijd tegen koploper Holten. Het zou eigenlijk de opening van de voetbaljaargang moeten zijn, maar door een afmelding van de scheidsrechter destijds heeft de mooie nazomermiddag plaats moeten maken voor een koude herfstavond. Tijdens het tweede bezoek van de mannen uit Holten was er gelukkig wel een scheidsrechter te bekennen om het affiche in gang te zetten.

Al in de eerste minuten kwam het initiatief te liggen bij de bezoekers. Ditmaal was het echter een bewuste keuze van coach Marco Onderberg. Na enkele mindere resultaten, paste de oefenmeester de tactiek aan en gooide het plan van aanpak over een andere boeg. Dat Zwolle in de beginfase de onderliggende partij zou zijn, was dus ook ingecalculeerd. De vernieuwde speelstijl leidde er echter ook toe dat het in de openingsfase enigszins zoekende was naar de juiste afstemming. Het resulteerde in een aantal vrije trappen voor Holten, die steeds dichter bij het Zwolse doel kwamen. De laatste in de reeks werd vanaf een perfecte plek in de hoek gekruld en daarmee kwam de stand in de 15e minuut op 0-1.

Waar de spreekwoordelijke koppies de laatste weken wel eens gingen hangen na zo’n tegenslag, was het tegenovergestelde ditmaal het geval. Zwolle kwam beter in de wedstrijd; verdedigend klopten de afstemmingen steeds beter en ook in balbezit toonden de Zwollenaren het benodigde lef om de bal rond te laten gaan en op te bouwen van achteruit. Bij vlagen werd de koploper zelfs teruggedrongen op hun eigen helft. Tweemaal had de hardwerkende spits Dennis Sylla een goede mogelijkheid om de gelijkmaker binnen te werken, maar zijn pogingen maakten de keeper van Holten nog niet nerveus en dus werd de rust bereikt met een 0-1 stand.

Het spel dat de Zwollenaren na de openingstreffer op de mat legden, bood perspectief voor het tweede bedrijf. De geelhemden wisten de draad van de eerste helft ook weer op te pakken. De wedstrijd bleef gelijkwaardig en Zwolle mocht ruiken aan een stunt. Het miste echter de vereiste doortastendheid in de eindfase om een aanval ook daadwerkelijk om te zetten in een kans, of zelfs een doelpunt. Mede hierdoor, en mede omdat Holten scherp en geconcentreerd verdedigde, werd de keeper van Holten nooit echt getest.

Naarmate de tijd begon te dringen, werden de ruimtes voor Holten iets groter, maar Zwolle vertikte het om va banque te gaan en besteedde genoeg aandacht aan de verdediging om te voorkomen dat de gasten het duel in het slot gooiden. In de absolute slotfase kwam er dan toch een echt slotoffensief van de grond. Holten moest nog enkele gevaarlijke vrije trappen weggeven, maar geen van deze viel dusdanig gunstig dat de bal binnen gewerkt kon worden. De ruststand bleek daardoor ook de eindstand. Toen de scheidsrechter het duel ten einde floot, stond de 0-1 nog steeds op het scorebord.

De ene nederlaag is overduidelijk de andere niet. Zwolle maakte het de koploper lastig en toonde aan dat het wel degelijk in staat is om hard voor elkaar te werken en daarnaast goed voetbal te spelen. Ondanks de vierde verliesbeurt op rij, is er genoeg reden om positief vooruit te kijken. Zwolle zal de lijn door moeten trekken en met dezelfde instelling zal de uitwedstrijd tegen Enter in een overwinning omgezet moeten worden.