• SV Zwolle heeft de eerste officiële wedstrijd van het seizoen afgesloten met een nederlaag. De ploeg van de nieuwe trainer Joris Blom leek lang op weg naar een nipte en verdiende zege op Batavia’90, maar deze werd in het laatste kwartier nog volledig uit handen gegeven: 1-2.

    Blom is de opvolger van Marco Onderberg, die vertrok naar Columbia uit Apeldoorn. Na een indrukwekkende minuut stilte voor de vier overleden vrijwilligers die de club in de zomer heeft moeten betreuren, zag de nieuwe oefenmeester zijn vernieuwde ploeg aanvankelijk goed voor de dag komen in een aantrekkelijke eerste helft. SV Zwolle speelde daarin bij vlagen verzorgd voetbal van achteruit, geholpen door een inzakkende tegenstander. Beide ploegen kregen voldoende mogelijkheden, waarbij de beste kansen voor SV Zwolle waren. Ericson de Lanoy was halverwege de eerste helft trefzeker, waarbij de assist op naam kwam van doelman Robin Pansier, na een schitterende lange bal.

    Na die openingstreffer had SV Zwolle de wedstrijd voor rust al moeten beslissen. Aanvoerder Jeffrey Noback was zeer onfortuinlijk, zijn twee fraaie vrije ballen leverden door de paal en een fraaie redding van de doelman geen treffer op. Nadat dezelfde doelman Ayoub Lakkaichi onderuit had gehaald in de zestien, kreeg Noback ook vanaf elf meter de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar de sluitpost van Batavia maakte zijn fout goed en stopte de strafschop. De Lanoy en Lakkaichi wisten na de openingstreffer wél het net te vinden, maar beide treffers werden afgekeurd wegens buitenspel. Beide beslissingen mochten zeer dubieus genoemd worden.

    Ook de tweede helft begon met een enorme kans voor SV Zwolle om de bevrijdende tweede treffer te maken. Na een zeer goede actie hield Noback het overzicht en vond hij Jasper Arutjnian in het strafschopgebied. Hij kapte zijn tegenstander uit, maar de doelman wist zijn inzet op bizarre wijze, via zijn hoofd, uit het doel te houden.

    Die gemiste kansen kwamen de ploeg duur te staan. In het laatste half uur werd SV Zwolle teruggedrongen en veroordeeld tot het verdedigen van de te kleine voorsprong. Dat lukte niet. Een kwartier voor tijd stond de organisatie bij een hoekschop niet goed, waardoor de bal vogelvrij kon worden ingeschoten voor de gelijkmaker. In de laatste minuut ging het zelfs helemaal mis, toen balverlies achterin keihard werd afgestraft door Batavia.

    Zo leed SV Zwolle een zure en zeer onnodige nederlaag in de eerste officiële wedstrijd, maar het spel in het eerste uur biedt genoeg perspectief om met vertrouwen het seizoen in te gaan. De volgende bekerwedstrijd staat zondag op het programma en dat wordt een zware: Robur et Velocitas, een hoogvlieger in de derde klasse, wacht in Apeldoorn.