• Henk Willemsen is Oekraïnecoördinator bij SV Zwolle. We laten hem aan het woord over de afgelopen maanden.

Hoe ben je met deze functie gestart?
    “Daar rolde ik heel langzaam in. In het voorjaar van 2022 heb ik bij SV Zwolle op dinsdagavond een gasttraining gegeven aan twee damesteams. Na afloop werd ik door Stichting Sportpark Marslanden gevraagd of ik dat, in de zomervakantie, misschien ook zou willen doen met een groepje Oekraïense kinderen. Dat wilde ik wel. De stichting had in samenwerking met de Gemeente Zwolle een enquête gehouden onder de Oekraïense vluchtelingen. Hieruit bleek de behoefte aan sport voor de kinderen.”

Was er veel interesse?
    “De eerste keer kwam er een moeder met drie kinderen. Ik heb wat trainingsoefeningen met ze gedaan. Gelukkig sprak de moeder Engels en hoefde ik Google Translate niet te gebruiken. De week erop spraken we weer af. Zelfde plek, zelfde tijd. Ik had uitgelegd dat er meer kinderen mochten komen als er belangstelling voor was. Het ‘hoort zegt het voort’-principe. Er kwam helaas niemand extra bij. En toen een week later opeens 14 (!) kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar. Zo’n grote groep (in verschillende leeftijden) was best lastig trainen, dus de keer erop had ik mijn dochter Greetje gevraagd om mee te helpen. Enkele weken later eindigde de zomervakantie en begon de jeugd van SV Zwolle weer met hun training.

Tijdens de vakantie had ik met SV Zwolle overlegd dat de kinderen gratis lid mochten worden. Dit houdt in: meetrainen met de voetbalschool en als ze willen ook meespelen in de wedstrijden. Dankzij een donatie van de heren van het Walking Football team TOV en de medewerking van de sponsor Voetbalshop.nl konden 10 paar voetbalschoenen worden verstrekt aan de kinderen. Hierna was een appje naar een team al voldoende om de nodige voetbalschoenen te krijgen.”

Stopte jouw rol als coördinator toen?
    “Nee, zeker niet, daarna regelde ik het papierwerk van de inschrijvingen bij de club en de KNVB en nog steeds heb ik contact met ze en met de diverse opvanglocaties. Als zij iemand hebben die ook wil voetballen, nemen ze contact met mij op zodat ik binnen de club kan regelen waar ze gaan trainen en waar ze kunnen gaan spelen. Zo is er al één jongere via de training van het 3e in het 1ste van SV Zwolle terechtgekomen. Ik heb ook volleybalvereniging SVI gebeld, nadat ik een meisje die bij mij trainde verdienstelijk zag volleyballen op het voetbalveld. Ze volleybalde in Oekraïne en wilde dat in Zwolle ook wel weer graag doen.

Ik voetbal nog steeds wekelijks met een Oekraïense jongen. Hij heeft last van zijn knie en ik regelde een afspraak bij de fysio voor hem. Ik help hem revalideren zodat hij hopelijk straks geen last meer heeft van zijn blessure en lekker kan voetballen.”

Hoe verloopt de communicatie?
    “In het begin was er een moeder die Engels sprak, dat ging nog wel. Maar de meesten kunnen geen Engels dus dan communiceer je met handen en voeten…én de vertaalapp van Google, dat is echt een uitkomst. Inmiddels hebben de meeste kinderen een plekje in een team gekregen. Ze zijn geweldig opgevangen door de diverse teams, zowel door de spelers en speelsters als de ouders. Hieruit blijkt weer dat de SV Zwolle een warme en betrokken club is. De communicatie verloopt nu via de verschillende teamleiders zodat mijn taak wat betreft de spelende leden erop zit.”