• “Papa, gaan we?”, vroeg onze ‘Lieke Martens’ in spé. “Ga maar vast vooruit, ik kom over een half uurtje!”, was mijn antwoord. Dat ene half uurtje kon ik mooi gebruiken voor de was thuis. De warming-up van de Gele Kanaries laat ik vaak aan mij voorbij gaan; de was doet zich niet uit zichzelf. De meiden van Custers/Merkus traden deze zonnige zaterdagmorgen aan tegen JCHW; de slagers uit Hoonhorst.

Tekst en foto’s: Martijn Meupelenberg

De wedstrijd tussen de stadsen en de plattelanders was bij voorbaat een ongelijke. Niet alleen getalsmatig (tweede t.o.v. de zesde plaats), maar ook fysiek legde SV Zwolle MO13-1 het af tegen haar opponent. De kortgebroekte Merkus en -geknipte Custers hadden Lieve Damman en Zoë Maestre weer binnen haar gelederen. Beide meiden waren afgelopen seizoen steevast te gast in MO13-1 wanneer een tekort dreigde bij MO13-1. Of in dit geval: bij MO15-1. Want het waren Lynn Grootenhuis en Luïsa Mauritz die het team van MO15-1 versterkten (en in de tweede helft wisselden met Anna Meupelenberg en Elin Mara Hogeling). Affin; de gebruikelijke spelerstombola.

De eerste helft van SVZ – JCHW ging redelijk gelijk op. Een onderschepping van midmid Anna Meupelenberg gaf de thuisploeg een kans op scoren waar een zondagsschot van de gasten tegenover stond. Een prachtig verdedigende actie van Elin Mare Hogeling zette haar directe speelster op het verkeerde been; echt zo’n actie ‘waarvoor je naar het stadion gaat’. SV Zwolle MO13-1 moest ‘uit de duels’ zien te blijven. De fysieke kracht van JCHW was zienderogen groter. In de dertiende minuut resulteerde dit verschil in een 0-1. Ondanks de felle speelwijze van Lieve Damman was ‘de slagersmentaliteit’ van de tegenstander herhaaldelijk bij haar te zien. De Zwolse goalie Mette Mulderij kenmerkte zich door de bal veelvuldig met de voet te hanteren. Hierdoor gaf zij onzekerheid aan de Zwolse verdediging. Verder keepte zij een uitstekende eerste helft met een paar puike reddingen. Een slap schot van Anna Meupelenberg werd door Aafke Custers goed hersteld waardoor Zwolle in balbezit bleef. Het was goed te zien dat Custers/Merkus deze dames gedurende het afgelopen seizoen tot voetbal hebben weten aan te zetten. Prima werk heren! Desondanks keek SV Zwolle tegen een 0-2 ruststand aan. Een grote kans van Tessa van den Berg bracht daar geen verandering in.

De tweede helft moest ik verstek laten gaan, maar wat ik naderhand begreep van Jos Custers, was dat het team goed gespeeld had. Toch was zij niet opgewassen tegen het fysieke van de dames uit Hoonhorst. Enkele verkeerde inschattingen werden hen fataal en resulteerde in een 0-6 nederlaag.

Met nog twee wedstrijden te gaan in deze competitie mag gesteld worden dat de Gele Kanaries een prima middenmoter is. Dat zij een goede spits hebben, een solide middenvelder, een puike verdediger (kortom: een mooie as) met daaromheen leuke speelsters die in het belang van het team weten te spelen. Zoë Maestre en Lieve Damman zijn klaar voor een overstap naar MO13-1. Met nog twee uitwedstrijden voor de boeg kunnen we nu al trots zijn op het gespeelde seizoen 2021/2022!