• SV Zwolle JO13-1 heeft zaterdag wederom drie punten kunnen bijschrijven. Waar PEC Zwolle het een dag later naliet om Go Ahead Eagles te verslaan, wist de ploeg van Michel Bruggeman en Sam Blom wél te winnen van een ploeg uit de koekstad. Makkelijk ging het echter niet. Succesvolle standaardsituatie gaven de doorslag in de thuiswedstrijd tegen Helios JO13-1: 2-1.

Daarmee liep JO13-1 geen schade op in aanloop naar de kraker tegen Heino JO13-1 van volgende week. Die ploeg staat tweede op de ranglijst, met slechts twee (verliespunten) minder dan SV Zwolle. Het was daarom van groot belang om van Helios te winnen, om zo als koploper die clash in te kunnen gaan.

SV Zwolle begon nog wel aardig. In het eerste kwartier kwam Helios niet van de eigen helft af. Voetballend was SV Zwolle echter op cruciale momenten te slordig, mede doordat het zelf het veld veel te klein maakte, waardoor het overwicht niet leidde tot veel mooie aanvallen of kansen. Joris van Woesik kreeg de beste mogelijkheid, maar hij stuitte op de Deventer doelman. Dat gold aan de andere kant ook voor de snelle buitenspeler van Helios, die zijn kans verijdeld zag worden door doelman Melle.

In een wedstrijd waarin beide ploegen voetballend een onvoldoende scoorden, was het niet verwonderlijk dat standaardsituaties beslisten welke kant het kwartje op viel. SV Zwolle nam tien minuten voor rust de voorsprong. Uit een corner zag Teun zijn inzet met de hand geblokt worden. In plaats van een strafschop werd het een doelpunt, want Siem stond, als een echte spits, op precies de goede plek om de bal binnen te tikken.

De eerste helft was dus al niet denderend, maar de tweede helft was van Zwolse kant nog minder. In de eerste minuut van de tweede helft zwijnde SV Zwolle al bij een grote kans voor Helios, maar even later ging het alsnog mis. Een hoekschop kon niet adequaat worden opgeruimd, waarna de sterke mid-mid van de bezoekers de bal hard in de verre hoek schoot: 1-1.

Eigenlijk wees op dat moment niets erop dat SV Zwolle de wedstrijd weer naar zich toe kon trekken, maar dat was buiten de enorme veerkracht van de ploeg gerekend. Enkele minuten later was de voorsprong namelijk alweer in ere hersteld. Een corner van Joris van Woesik zeilde richting de tweede paal, waar Mila klaarstond om de bal over de doellijn te drukken: 2-1. Na die cruciale goal maakte een vastberadenheid zich meester van SV Zwolle. Deze voorsprong zou in de laatste tien minuten niet meer uit handen gegeven worden. Dat gebeurde dan ook niet en dus was de ontlading groot bij het laatste fluitsignaal.

Dat het voetballend beter kan en moet, is iets wat iedereen binnen het team beseft. Toch maakt de mooie indeling van deze promotiepoule die opgave niet makkelijk. Elke wedstrijd is vrij gelijkwaardig en alle teams willen hoog druk zetten om elkaar het voetballend zo moeilijk mogelijk te maken. Dat lukt over het algemeen goed, waardoor wedstrijden in deze klasse vaak bestaan uit veel duels op het middenveld, en details beslissen welke kant een wedstrijd opgaat.

Die details vallen opvallend vaak in het voordeel uit van SV Zwolle JO13-1 en dat kan geen toeval meer genoemd worden. Hoewel er voetballend nog progressie te boeken valt, geeft de ploeg nauwelijks kansen weg en weet het bijna altijd een manier te vinden om een wedstrijd te winnen of in ieder geval een goed resultaat te halen.

Dat zal aankomende zaterdag een enorme opgave worden. De uitwedstrijd tegen Heino JO13-1 werd voor de winterstop door een gehavend SV Zwolle JO13-1 kansloos met 3-1 verloren. Zaterdag volgt de herkansing. Een resultaat zou SV Zwolle nog een stap dichter bij een sensationeel kampioenschap brengen. Komt dat zien! Om 12.00 uur is de aftrap op Sportpark de Kampen.