• SV Zwolle JO13-1 heeft zaterdag hele goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap. Met behulp van goed voetbal werd Schalkhaar JO13-2 volkomen verdiend met 2-0 verslagen.

In de afgelopen weken had SV Zwolle het vaak lastig om goed veldspel op de mat te leggen en tot goed voetbal van achteruit te komen. Dat had veelal te maken met de kracht van de tegenstanders, die de geelzwarten goed onder druk zetten. De ploeg was vaak niet bij machte om zich daar door middel van combinatiespel onderuit te spelen.

In de kraker tegen Heino van twee weken geleden (2-0 verlies) was daarin al een verbetering te zien en deze goede lijn werd tegen Schalkhaar doorgezet. SV Zwolle deelde in de gehele wedstrijd de lakens uit en deed dat op een manier zoals de ploeg het al het hele seizoen voor ogen heeft: met goed voetbal van achteruit door het creëren van veel afspeelopties en het hebben van durf aan de bal, en door vol druk te zetten en duels te winnen op het moment dat de ploeg de bal niet had.

In de eerste helft leverde het goede veldspel weinig kansen op, omdat in het beslissende gedeelte van het veld veelal de verkeerde keuzes werden gemaakt of de uitvoering van de juiste keuze niet optimaal was. Daardoor hikte de ploeg lang tegen de openingstreffer aan en was de opluchting voelbaar toen deze vlak voor rust viel. Het was een fraaie treffer, die begon met een goede kaats van Micah, die vervolgd werd door Joris Barto door middel van een gewonnen duel en een splijtende steekpass, en die werd afgerond door Joris van Woesik. Hij bleef alleen voor de Deventer doelman rustig en schoof de bal in de hoek: 1-0.

Meteen na rust werd de wedstrijd in het slot gegooid. Een mooie voorzet van Micah werd nog licht getoucheerd en belandde daardoor precies voor de voeten van Joris van Woesik, die de bal rustig aannam en afrondde voor de 2-0. Geen onoverbrugbare achterstand nog voor Schalkhaar, maar vooral gezien het spelbeeld voelde het toch echt als de genadeklap.

Ook in het vervolg van de tweede helft bleef SV Zwolle veruit de bovenliggende partij. Het veldspel werd iets slordiger, maar door massaal drukzetten en het winnen van vrijwel alle duels wisten de Zwollenaren de tegenstander toch ver op de eigen helft te houden en creëerde het meerdere kansen om de score uit te breiden. Het was zeker niet raar geweest als SV Zwolle nog drie goals erbij had gemaakt, maar het bleef bij 2-0.

Een goede uitslag voor SV Zwolle JO13-1, maar nog bevredigender was het spel. Er wordt hard gewerkt op de trainingen om het positiespel en de opbouw van achteruit te verbeteren en in deze wedstrijd plukte de ploeg daar de vruchten van. Een mooie ochtend dus voor SV Zwolle, maar die ochtend werd nog mooier toen het nieuws uit Westenholte kwam dat concurrent Heino onderuit was gegaan bij WVF. Dat betekent dat JO13-1 het kampioenschap weer in eigen hand heeft. Twee overwinningen in de laatste twee wedstrijden volstaan daarvoor. Met Colmschate en KCVO als tegenstanders is het programma echter loodzwaar, waardoor de titel alles behalve een sinecure is. Wordt vervolgd!