• Zaterdag 4 juni traden de Gele Kanaries van Custers/Merkus voor de laatste keer aan binnen de krijtlijnen van de groene arena. De melancholie over het gespeelde seizoen overheerst dan bij mij. Plots zijn alle trainingen waarin de opkomst slecht was, alle verloren competitiewedstrijden en gewonnen matches als sneeuw voor de zon verdwenen.

tekst en foto's: Martijn Meupelenberg

De JBL-speaker in het gras schalt over het veld van Sportpark Muldersingel: een hoeveelheid plagiaat uit de jaren '90 vermengt met beats uit het heden. De meiden deden hun warming-up met de intentie deze pot winnend af te sluiten. Ze anticipeerden snel op aanwijzingen van Jos Custers. Het kost je een heel seizoen, maar.... dan heb je ze ook eindelijk in het gareel......deze laatste wedstrijd.Met gastspeler Zoë Maestre op doel trapten de Gele Kanaries om 09.45 uur af.

Binnen een vijftiental minuten wist Lynn Grootenhuis - na een assist van Anna Meupelenberg - de stand op 0-1 te zetten. SV Zwolle combineerde prima. Tessa van den Berg speelde sterk op de linkerflank en kon de 0-2 afdrukken na een dekkingsfout van het zwak spelende WHC. Het spel van beide teams kenmerkte zich door 'een maai-over-de-bal' en veel buitenspel. Enkele speelsters stegen deze eerste helft boven zichzelf uit. Eén daarvan was Aafke Custers op de linksback. Ook de dartelende Lotte Merkus en de vlaggenist Mathijs Hogeling vielen in positieve zin op.

Met een geruststellende 0-2 voorsprong nestelde ik mij in het kuipstoeltje langs de zijlijn. Het zomerzonnetje maakte deze zaterdagmorgen tot een waar feest. Na een tiental minuten kwamen de #wittebroekgeletrui weer binnen de lijnen. Zoë Maestre had de keepershandschoenen aan penaltykiller Lotte Merkus gegeven. Verder waren er binnen de spelersgroep nog enkele verschuivingen aangebracht waarmee de overwinning veilig gesteld moest worden.

SV Zwolle ging in de tweede helft verder waarmee het de eerste eindigde: druk zetten op de tegenstander. Meermalen stond het in haar geheel op de helft van de wit-blauwen. Met Luisa Mauritz als regisseur in de dekking en nu Zoë van Benthem op rechtsachter en Tessa van den Berg als linksachter, stond het defensief zeer goed opgesteld! En dan was het enkel 'gas op die lollie' om de score uit te bouwen op de tegenstander. Op aangeven van linksvoor Zoë Maestre schoot van Rosa van der Wardt net naast. Zoë van Benthem wist de bal puik van de tegenstander te ontfutselen en bracht Lynn Grootenhuis in stelling; naast. Lola Otten vuurde vervolgens een pegel op de keeper van WHC, maar ook zij bracht de stand niet op 0-3 waardoor WHC het hoofd weleens zou kunnen gaan buigen.
    En scoor je niet...... dan treedt de voetbalwet in werking en was het inderdaad WHC die de 1-2 tegen de touwen schoot en daarmee haar hoop op een gelijkstand of meer in leven bracht. Het spel van Zwolle werd slordiger en slordiger. Passes kwamen niet aan, het was meer rossen tegen de bal en hopen op een wonder. Geklungel achterin de Zwolse defensie bracht de eindstand op 2-2.

SV Zwolle bezette met dit gelijkspel de tiende plaats op de eindklassering. Met vier ploegen achter haar een prima resultaat. Het komend seizoen zullen de oudste meiden binnen mo13/1 de overstap maken naar mo15/1 en beginnen we helemaal opnieuw. Dan hebben we alle kansen op een mooie voetbalseizoen voor ons liggen en kunnen we ons weer irriteren als de opkomst bij de trainingen ondermaats zijn, verkneukelen als de match in ons nadeel uitvalt en verheugen als we zonder beperkingen de wei in mogen!