• Coen van Vilsteren vraagt zich terecht af waarom zijn naam er niet tussen staat. Want wie op voetbaloost.nl de topscorers aller tijden van SV Zwolle opzoekt, ziet namen staan als Ingmar Jonker (80), Rob Beernink (71) en Koen Hultink (58). Maar waar is Coen van Vilsteren zelf gebleven? Hij is immers de topscorer aller tijden van SV Zwolle met 104 competitietreffers. ,,Ja, vraag me niet hoe het kan. Maar sinds dat ze alles digitaal hebben gemaakt, ben ik uit alle lijstjes geschrapt!”

Coen van Vilsteren dus, momenteel woonachtig in Hattemerbroek maar gewoon geboren in de Leliestraat in Assendorp. In het seizoen 1961/1962 debuteert hij in het eerste van SV Zwolle. ,,We hadden een hele goede lichting in de jeugd, waarmee we ook meededen aan internationale toernooien. Bertus van Putten, de trainer van het eerste, vond mij in eerste instantie nog te iel voor het eerste elftal. ‘Dat is veels te gevaarlijk voor zo’n klein kereltje’, zei hij.” Maar een talent als Van Vilsteren blijft maar kloppen op de deur van het eerste elftal. Een echte goalgetter was hij in het begin niet. ,,Nee, ik vond mezelf eerder een dienende speler. Maar wel eentje die heel hard kon lopen!”

104 competitiedoelpunten

Tussen het seizoen 1961/1962 en 1978/1979 maakt Van Vilsteren maar liefst 104 competitiedoelpunten. Door die magische grens van honderd goals te passeren, behoort hij tot het zeer selecte gezelschap van voetballers die de grens van 100 eveneens zijn gepasseerd. ,,In mijn hele carrière heb ik er trouwens nog meer gemaakt, want ik heb van 1963 tot 1966 ook nog als semiprof bij Zwolsche Boys gespeeld. In 1964 wilde men me verkopen aan RCH in Heemstede, maar ik was pas zeventien! Nee, dat vond ik maar niks. Ik wilde gewoon in Zwolle blijven.”

In 1967 keert Van Vilsteren terug bij SV Zwolle. Op Sportpark Marslanden speelde hij samen met onder anderen Henny Hendriksen, Wim Bleeker, Tonny Mensink, Herman Masseus en Joop van Heerde. Stuk voor stuk iconen uit de clubhistorie. De mooiste jaren waren die onder Freek Spanhaak en mental-coach Tinus Bonhof. Op de vraag welke van die 104 doelpunten de mooiste waren, hoeft Van Vilsteren niet lang na te denken. ,,Op een gegeven moment kwam er een voorzet en die bal ging over mij heen. Normaal gesproken laat een spits die bal dan gaan, om er vervolgens achteraan te lopen. Maar ik deed dat niet. Terwijl de keeper al bezig was om z’n verdediging te organiseren, schoot ik die bal vanuit de lucht zo in één keer in het doel. Dat is me in twee seizoenen twee keer gelukt.”

Flirt met Australië

RCH in Heemstede blijkt dus een brug te ver, maar ook was er nog die flirt met Australië. In 1953 werd in Melbourne door Nederlandse Australiërs de club FC Wilhelmina opgericht. Halverwege de jaren zestig wordt in Amsterdam een informatiebijeenkomst georganiseerd en Coen van Vilsteren wordt met zijn vrouw uitgenodigd om te praten. ,,Maar het is bij praten gebleven hoor. Later hebben wij, omdat ik al vroeg met pensioen kon, gelukkig nog heel veel van de wereld kunnen zien.”

In 1979 neemt Van Vilsteren in een oefenwedstrijd tegen Hoogeveen afscheid van SV Zwolle, de club die hij tot op de dag van vandaag is blijven volgen. In officiële wedstrijden heeft de teller 104 treffers aangetikt. ,,De mensen die het niet geloven, kunnen het in het boek Meters Buutenspel van Gerard Schutte zelf nalezen. Schutte woonde tegenover mij aan de Leliestraat. En als er één iemand bestond die precies wist hoeveel goals ik heb gemaakt, dan was híj het!”

Dit artikel met Coen van Vilsteren is ook te lezen in wijkkrant De Assendorper.

Het zijn er toch echt 104