• Sinds enkele weken zien we twee nieuwe gezichten bij de voetbalschool op woensdag. Het zijn Wilco van der Heide (22) en Thomas Petrusma (18). Wie zijn ze en wat doen ze bij de voetbalschool? 

  Iedere woensdag voetballen er zo’n 125 kinderen bij SV Zwolle. De onder-10 groep (ongeveer 70 kinderen) traint van 16.30 tot 17.30 uur en de oudere jongens en meiden (ongeveer 55 kinderen) van 18.00 tot 19.30 uur. Wilco en Thomas coördineren sinds dit seizoen de voetbalschool. Dat betekent dat ze onder meer oefeningen klaarzetten en stagiaires en ouders tijdens de training instrueren en ondersteunen. Daarnaast is het hun taak om alles organisatorisch goed neer te zetten en overzicht te houden.

  Onlangs introduceerden ze een afmeldsysteem waar ouders hun kind kunnen afmelden voor de training. “Dat werkt voor ons heel fijn,” vertelt Thomas. “Afgelopen woensdag wisten we dat we zo’n 100 kinderen konden verwachten en dan zetten we daar de oefeningen voor klaar en richten we de groepen daarop in. Dat scheelt ons veel tijd en is voor de kinderen die komen voetballen veel prettiger.”

  Wie zijn ze?

  Thomas woont in Zwolle en voetbal in JO19-1 van SV Zwolle. Hij heeft al veel trainingservaring opgedaan bij verschillende SV Zwolle teams. Vorig jaar de JO16-1 en nu de JO17-1 en de JO13-1 en af en toe de JO13-2. Daarnaast was hij als trainer actief bij de voetbalschool en voetbalkampen van PEC Zwolle.

  Wilco woont sinds vorig jaar in Zwolle en speelt sindsdien bij het eerste van SV Zwolle. Hij heeft 5 jaar trainingservaring bij onder meer Drachtster Boys. Vanaf zijn 16de tot 20ste volgde hij de sportopleiding CIOS in Heerenveen.

  Partijtje

  Hoe bereiden de mannen zich voor op een training? “We bedenken zelf de oefeningen of krijgen ze door van andere SV Zwolle trainers,” begint Thomas. “De oefeningen zijn gericht op techniek verbeteren, positiespel, afwerken met de bal en we doen vaak 1 tegen 1 potjes. Voor de jongste groep bedenken we meer spelletjes met de bal. Het afsluitende partijtje is voor alle kinderen favoriet.”

  Wilco: “Of we ambities hebben? Eerst alles goed organiseren, we zijn nog maar een aantal weken op weg. Als de randvoorwaarden goed zijn, kunnen we stap voor stap verder.”

  “We vinden de interactie met de kinderen het leukst,” vult Thomas aan. “Als ze het maar naar het zin hebben en plezier hebben, dan komt het leren voetballen vanzelf.”