• Na een noodgedwongen door het Coronavirus ingegeven lange voetbalpauze werd er op zondagmiddag 20 september eindelijk weer voor de punten gevoetbald door SV Zwolle. De eerste competitiewedstrijd van het seizoen ‘20/’21 werd afgetrapt met een uitwedstrijd tegen Nieuw Heeten. Deze ploeg eindigde in de vorige jaargang keurig op een derde plek achter het ongenaakbare Holten en ABS. Kortom; een ploeg om rekening mee te houden.

SV Zwolle startte in nagenoeg dezelfde opstelling als in de bekerwedstrijd vorige week, enige wijziging was Tim Mestebeld achterin in plaats van Robin Pansier. Op naar het zich laat aanzien één van de laatste mooie nazomerdagen werd er om 14.00 afgetrapt op de kunstgrasmat van sportpark de Belte. De beginfase oogde wat rommelig, waarbij beide ploegen moeite hadden om langdurig balbezit te houden. Mogelijkheden, laat staan kansen, waren dan ook niet te noteren de eerste 20 minuten. Nieuw Heeten kwam wel een paar keer door via de lange spits, maar echt uitgespeelde mogelijkheden leverde dit niet op. SV Zwolle creëerde een paar kleine kansjes, maar zowel Ron Stoutmeijer als Laurens Jonkman lukte het niet de bal met het hoofd achter de doelman te krijgen.

De grootste kans was wel voor de SV, een corner van Ricarco Kuijer werd door Stoutmeijer bij de tweede paal terug gelegd waarna Willem Busscher een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer kreeg. Helaas schoot de van vv Steenwijk overgekomen centrale verdediger de bal een metertje naast. Nadat Jasper Arutjnian zich noodgedwongen met een blessure moest laten wisselen, begon Nieuw Heeten iets meer druk te ontwikkelen. Dit resulteerde vooral in een aantal hoekschoppen die door de Zwolse defensie onschadelijk werden gemaakt. Uiteindelijk werd een matige eerste helft afgesloten zoals deze begon, met de brilstand op het scorebord.

Wie bang was voor een bloedeloze 0-0 kwam bedrogen uit zo zou al snel in de tweede helft blijken. Laurens Jonkman draaide na een minuut of tien bij een afvallende bal in de zestienmeter handig bij z’n tegenstander weg, waarna de scheidsrechter de bal op de stip legde. Kuijer wist hier wel raad mee, zette zich achter de bal en schoot de strafschop binnen (0-1). Hiermee leek de ban gebroken, want slechts een paar minuten later was het alweer gelijk. Achterin bij Zwolle werd er niet overtuigend genoeg ingegrepen bij een rommelige situatie, waarna de gelijkmaker in het netje lag. In de fase die volgde ging SV Zwolle op jacht om de wedstrijd te beslissen. De ruimtes werden groter achterin bij Nieuw Heeten, waardoor met name de Zwolse voorwaartsen dreigend bleven. Met nog een halfuur te gaan kreeg Zwolle een vrije trap op een meter of 25 van de Nieuw Heetense goal. Kuijer schoot deze met overtuiging in en met wat hulp van de keeper was het 1-2. Direct daarna zette Joao Wuarbanaran goed door bij een combinatie over de rechterkant. Hij trok de zestien binnen en wist de bal met behulp van een meegelopen verdediger in het doel te werken (1-3).

Daarmee leek SV Zwolle de wedstrijd op slot te gooien met nog een minuut of twintig op de klok. Het tempo ging wat omlaag en de organisatie liet soms iets te wensen over, Nieuw Heeten probeerde daarvan te profiteren door wat opportunistischer te gaan spelen. Uiteindelijk viel uit één van deze ballen met nog een minuut of tien te gaan de 2-3 en leek het billenknijpen te worden. Nieuw Heeten bleef druk zetten in de zoektocht naar een gelijkmaker, hetgeen achterin wel de nodige ruimte voor Zwolse uitbraken opleverde. Bij één van deze uitbraken zette Kuijer goed door aan de rechterkant van de zestien en legde bal terug op Martijn Hollewand. De captain, die er met zijn laatste krachten een sprint uitperste, schoot de bal op de paal waarna de meegelopen Harut Talaljan de bal kon binnen prikken en zijn eerste doelpunt in het geelwit aan mocht tekenen (2-4).

Met de negentig minuten in zicht zou dit toch de nekslag moeten zijn? Nou, niet helemaal… Direct na de goal stond de SV nog niet goed georganiseerd en kon Nieuw Heeten bijna rechtstreeks vanaf de aftrap naar een derde goal combineren (3-4). Met nieuwe hoop gingen de gastheren op zoek naar een gelijkmaker in de dying seconds van de wedstrijd. Aan Zwolse zijde was het alle hens aan dek om de ingepompte hoge ballen weg te werken. Er ontstonden weliswaar een paar hachelijke momenten voor de goal, maar echte kansen op de gelijkmaker waren er nou ook weer niet. In een laatste uitbraak verdiende Zwolle een vrije trap op een meter of 20 van de goal. Talaljan greep deze mogelijkheid aan om zijn tweede (en de fraaiste goal) van de middag op het bord te zetten (3-5). Direct daarna werd er gefloten voor het eindsignaal en waren de eerste drie punten van deze voetbaljaargang een feit.

Een goed resultaat in de seizoensopener, veel doelpunten, maar ook nog ruimte genoeg voor verbetering. Na een doelpuntrijke eerste speelronde in de vierde klasse G (37 doelpunten in 6 wedstrijden!) vind SV Zwolle zichzelf terug op een vierde plek. Volgende week volgt de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Lettele dat vandaag SV Raalte met 5-0 terug naar huis stuurde. Lettele was vorig jaar een goede middenmoter in de vierde klasse G en hebben dit jaar versterking gekregen van oud-FC Twentespits Jari Oosterwijk die gisteren meteen zijn visitekaartje af gaf door drie doelpunten voor zijn rekening te nemen. Alle ingrediënten voor een mooie eerste thuiswedstrijd zijn dus aanwezig! Aftrap is zondagmiddag 27 september om 14.00 op Sportpark de Marslanden.

Opstelling SV Zwolle; Ruben Bartelds, Brian Avila Sanchez, Willem Busscher (’70 Dennis Sylla), Tim Mestebeld, Mehmet Ali Ozgen, Martijn Hollewand©, Joao Wuarbanaran, Laurens Jonkman (’75 Sam Blom), Jasper Arutjnian (’35 Harut Talaljan), Ron Stoutmeijer, Ricardo Kuijer.