• Zondag 7 oktober 2018, 10:00 uur: een heerlijk najaarszonnetje scheen ’s ochtends op sportpark De Marslanden, het (kunst)grasveld lag er pico bello bij; niets kon eigenlijk een goed resultaat nog in de weg staan. Of zou het ontbreken van een aantal spelers (die het nodig vonden een weekend weg te plannen midden in de competitie), het speciaal bier festival of de eerste thuisoverwinning van PEC wellicht zijn sporen nagelaten hebben op de spelers? Een kleine drie uur later zou op al die vragen een antwoord gegeven kunnen worden.
  Na het bekend maken van de opstelling was het de beurt aan Bart om het team alvast tot te motiveren tot grootse daden die ochtend. Muzikaal ondersteund bracht hij een aantal limericks ten gehore waarbij met name de plaats van herkomst van onze tegenstander het moest ontgelden. Tot slot was het de beurt aan Roemer om zijn digitale speurwerk met ons te delen. Hij maakte ons deel van zijn uitgebreide analyse van de voetbal.nl app, want veel verder dan hun uitslagen in zowel competitie als beker werden niet genoemd. De term scorebordjournalistiek was dan ook niet van de lucht. Dat neemt echter niet weg dat de uitslagen van SC Emmeloord 9 (want over hen hebben we het hier) wel degelijk enige angst inboezemden bij de manschappen; met name het hoge aantal goals baarde menigeen zorgen.
  Deze lichte angst was echter wederzijds, zo bleek later. De wedstrijd werd door Emmeloord al intern betiteld als Dé wedstijd van het seizoen en ook zij waren dus op hun hoede. Dit werd nog versterkt toen zij de, professioneel door Bart geleidde, warming-up aanschouwden. Ook heel Emmeloord was dus op zijn hoede. Na het eerste fluitsignaal bleek maar weer eens hoe verschillend mensen kunnen reageren. SC Emmeloord kwam fel uit de startblokken terwijl SV Zwolle wat slap en onscherp begon (of was dit laatste toch te wijten aan de bierconsumptie de dag ervoor?). Ook al kreeg Emmeloord echter niet heel veel kansen, toch wist het uit twee aanvallen een 0-2 voorsprong op het scorebord te brengen.
  Vanaf dat moment begon SV Zwolle meer grip te krijgen op de wedstrijd: duels werden gewonnen en het spel ging vanaf dat moment gelijk op. Ook kreeg Emmeloord geen kansen meer; helaas waren de kansen aan Zwolse zijde ook schaars. Enigszins tegen de verhouding in kwam Emmeloord vervolgens uit een counter ook nog op 0-3. Het zou uiteindelijk tot vlak voor rust duren eer SV Zwolle de 1-3 wist te maken. Een splijtende pass van Kees door het hart van de verdediging werd door Rachid keurig langs de keeper van Emmeloord geprikt. Gesterkt door deze morele tik zocht men de kleedkamer en de thee op.
  Na een aantal tactische aanpassingen in de rust kon de tweede helft beginnen. Helaas begon Zwolle wederom niet helemaal scherp en voor de toeschouwers goed en wel hun plaats hadden gevonden lag de 1-4 er al in. Daarna zette het beeld van de eerste helft zich verder voort: beide teams waren aan elkaar gewaagd, Zwolle zocht nadrukkelijk de aanval en Emmeloord kwam er gevaarlijk uit via counters. Bij één van deze counters leek de spits een zekere 1-5 op de schoen te hebben, gelukkig wist Faassen met een uiterste krachtsinspanning de bal met een sliding nog voor de lijn te keren.
  Helaas viel kort daarna alsnog de 1-5.
  Het verder sportief spelende Emmeloord liet zich hierna even van haar slechtste kant zien. Na een overtreding van Zwolse zijde werd de daarop volgende vrije trap door een speler van Emmeloord heel snel genomen. Te snel eigenlijk, aangezien de meeste spelers nog met de scheidsrechter in gesprek waren over het voorafgaande spelmoment. Harold deed nog zijn best de spits met een uiterste krachtinspanning te stoppen, maar helaas tevergeefs: 1-6. Dat Harold met gevaar voor zichzelf geprobeerd had de spits te stoppen bleek vervolgens wel uit het feit dat hij hierbij zijn vinger uit de kom wist te krijgen. Noodgedwongen moest hij de wedstrijd staken en ook de aanwezige dokter moest gewisseld worden.
  Met twee ‘verse’ krachten werd de wedstrijd hervat. Zwolle bleef de aanval zoeken en Emmeloord bleef zich beperken tot countervoetbal; gelukkig werden al deze counters onschadelijk gemaakt door de goed spelende verdediging en de uitstekend vlaggende Gradie. Uit één van de aanvallen kon, na goed doorzetten van Rachid, Seth nog de 2-6 binnenschuiven. Zwolle had nog kans om de score nog dragelijker te maken, helaas wist Jan-Willem een toegekende penalty niet te verzilveren.
  Terugkijkend op de wedstrijd kon geconcludeerd worden dat Zwolle weliswaar terecht verloren had, maar zeker niet kansloos hoeft zijn in de return. Wanneer er iets scherper en feller aan de wedstrijd begonnen wordt, de duels vanaf minuut 1 gewonnen worden en het iets meer aanvallende slagkracht heeft, kunnen de punten in de tweede helft van de competitie weer mee terug genomen worden naar Zwolle.