• SV Zwolle ervaart een verre van bevredigende seizoensopening. Met een schamel zestal punten bungelen de Pierikers in de onderste regionen van de derde klasse B. Het 2-0 verlies gisteren tegen Robur et Velocitas deed de Zwolse zaak ook weinig goeds. De bezoekende Apeldoorners toonden voldoende kwaliteit te bezitten om de geelhemden het vuur aan de schenen te leggen. Echter was de grootste tegenstander deze middag de man in het zwart.

  Laten wij de chronologie volgen en beginnen met het gebruikelijke ritueel voor de aftrap. De technologische revolutie is ook aan de KNVB niet geruisloos voorbijgegaan. De tijden van spelersfraude in de standaardelftallen zijn naar de geschiedenis verbannen. Eerst was er de fysieke spelerspas, maar die is inmiddels opgevolgd door een digitale variant. De gebruikelijke controle volbrengt zich normaliter in het kleedlokaal alvorens de matadoren het veld betreden. Het verschaft de spelers van beide ploegen ook de benodigde tijd om de laatste voorbereidingen te treffen voordat de wedstrijd begint.

  De heer Veltmaat, arbiter van dienst deze middag, greep met gevoel voor historie terug op een verouderde procedure en deed de pasjescontrole op het veld. Geen enkel probleem natuurlijk. Echter heeft een afwijking van het officieuze protocol wel (marginale) consequenties voor de strakke planning van de doorgaans bijgelovige voetballer, die zijn vaste rituelen heeft voordat het speelveld betreden wordt. De heer Veltmaat oogde ook een volle agenda te hebben deze zondag en vond het niet nodig te wachten op de Zwollenaren voor de gebruikelijke opkomst. Een primeur voor uw auteur in zijn zeventiende seizoen als eerste elftalspeler. Een gebrek aan fatsoen naar de spelers, maar ook een afbreuk aan de unieke ervaring voor de pupillen van de week.

  Na de ongebruikelijke aanloop kon er bijtijds worden afgetrapt aan de Hyacinthstraat. Na degradatie uit de tweede klasse hoopt Robur et Velocitas snel weer terug te keren op het hogere niveau. Wisselvalligheid kenmerkt de ploeg nog wel, maar de 7-1 overwinning bij Epe verraadde wel de kwaliteit van de Apeldoorners. Toch was het de kwakkelende thuisploeg die de hoogste ogen gooide voor de thee. De Zwollenaren waren gevaarlijk voor het vijandelijke doel, maar het ontbeerde hen net als tegen Turkse Kracht aan de juiste beslissingen op de kritieke momenten.

  SV Zwolle ontving zondag één van de oudste clubs die dit land herbergt. Niet zo oud als de Latijnse naamgeving doet vermoeden, maar Robur et Velocitas werd opgericht op 6 mei 1882. Velocitas is ook één van de voornaamste wapens van de rood-witten uit Apeldoorn. De watervlugge Miquel Suarez Escalante vormde in het eerste bedrijf de grootste dreiging voor de Zwolse defensie. Op een enkele grote kans na, bleven de gastheren desondanks tamelijk gemakkelijk overeind en zorgden zelf voor het meeste gevaar.

  De Zwolse frustratie over de eenzijdige leiding van scheidsrechter Veltmaat was voor de gebruikelijke onderbreking al broeiende. Opzichtige overtredingen van de bezoekers werden weggewuifd en de fluitsignalen die wel klonken waren in het voordeel van de gasten. Als u de statistieken in zou duiken van het SV Zwolle onder leiding van Joshua Nijlant, zal het magere aantal rode kaarten u waarschijnlijk opvallen. Hoewel ook de Pierikers zich nog (te) vaak vergrijpen aan onzinnig commentaar op leiding en medespelers, blijft het immer binnen de fatsoensnormen. Deze geschiedenis vormt dan ook een plausibele verklaring voor het feit dat SV Zwolle ook zondag met elf man het veld verliet tegen Robur et Velocitas.

  De KNVB toont zich al jaren een vooruitstrevend instituut op arbitraal vlak. De vaderlandse voetbalbond pionierde binnen de conservatieve voetbalwereld met de video assistant referee (VAR). Ook jongeren worden steeds vroeger geënthousiasmeerd voor het ambacht van scheidsrechter en ik heb in Zeist mogen ervaren hoe de talenten van het korps met de intensiviteit van hun trainingen en testen schermen met de topsport. Een prima ontwikkeling voor een traditioneel minder populaire job binnen onze sport.

  Zoals voetballers een scheidsrechter nodig hebben om hun geliefde hobby uit te oefenen, zo zou een arbiter eenzaam struinend door het (imitatie)gras ook een markante gewaarwording zijn. Kortom beide partijen behoeven elkaar om tot een plezante middag te komen. Een voetbalelftal heeft de kracht van de meerderheid tegenover de eenling in het zwart. De arbiter is dan wel een solist, maar kan met zijn onvermurwbare beslissingen elke vorm van tegenspraak nutteloos maken. Respect voor elkaar en vooral voor de sport is dé sleutel tot een bevredigende middag voor alle participanten.

  Arbiter Veltmaat dwaalde steeds verder af van zijn verantwoordelijkheid als objectief en onwillekeurig orgaan. De eerste treffer van Jordy Stouten werd ingeleid door een licht vergrijp op Bram Horstman. Ook een rechtmatige penaltyclaim van Angelo Kisjes werd achteloos afgepoeierd. Incidenten die zich zonder uitzondering wekelijks voordoen op ieder voetbalveld. Tijdrekken tijdens een achterstand is echter een paradoxale theorie, die zelfs voor de meest stupide voetballer onlogisch klinkt. Desondanks schroomde de heer Veltmaat niet om sluitpost Bjorn van Tilborgh hiervan te betichten.

  De discipline van de geelhemden werd vooral op de proef gesteld door het marchanderende gedrag van Veltmaat. Waar de thuisploeg een vijftal bekeuringen kreeg, kwamen zelfs de meest opzichtige Apeldoornse sollicitanten voor een prent met de schrik vrij. Naarmate de middag vorderde stapelden de fluitsignalen tegen de Zwollenaren zich op en waren alle twijfels over een mogelijke willekeur van de heer Veltmaat allang verleden tijd. Toen Daan van der Ven de wedstrijd besliste met een verdubbeling van de tussenstand, was een beperking van de schade het enige wat de Zwollenaren restte. Oefenmeester Nijlant wisselde met het nodige gogme de risicogevallen om zodoende met een elftal de wedstrijd te kunnen voltooien.

  In de achttiende eeuw presenteerde de Franse filosoof Charles de Montesquieu in zijn werk L’esprit des Lois de trias politica. Deze theorie pleit voor een machtsverdeling in een wetgevende macht, uitvoerende macht en een rechtsprekende macht. Deze scheiding der machten is reeds eeuwenlang een basisprincipe binnen de democratie om dictatuur en tirannie te voorkomen. Hypothetisch kan je zeggen dat de scheidsrechter binnen dit systeem de positie van de uitvoerende macht bekleedt. Hij of zij zorgt op een objectieve en onbevooroordeelde wijze dat de wetten van het voetbal, opgesteld door de bond, worden nageleefd.

  De heer Veltmaat had zich deze middag de zetel van alle drie de machten toegeëigend en bekleedde alle posities ook nog eens op een subjectieve en arrogante wijze. Na een verre van onsportieve wedstrijd stapte Robur et Velocitas uiteindelijk als verdiende winnaar van het veld. Dat ook de Apeldoornse bezoekers haar afkeur over de wanvertoning van de arbiter uitspraken, bood de Zwollenaren nog enige troost. De harde realiteit dicteert dat SV Zwolle voorlopig een strijd tegen degradatie moet voeren. Aankomende woensdag spelen de Pierikers de stadsderby tegen Be Quick ’28 in het bekertoernooi. De wedstrijd vangt aan om 20:00 op het complex van Be Quick.

  Tot slot gebiedt eerlijkheid mij te zeggen dat matige arbiters meer uitzondering dan regel zijn. Gedurende een decennialange reis door de krochten van het amateurvoetbal, heb ik honderden scheidsrechters wedstrijden zien leiden. Een jonge generatie klopt aan de deur en kenmerkt zich door toewijding voor het arbiterschap. Evenals voetballers zijn ook scheidsrechters niet immuun voor menselijke fouten. Echter is machtsmisbruik zowel op het veld als in de samenleving een kwalijke zaak en is deze tirade mijns inziens dan ook verantwoord. Zie het als een scriptie voor de opgedrongen cursus anger-mangement…
 • SV Zwolle ervaart een verre van bevredigende seizoensopening. Met een schamel zestal punten bungelen de Pierikers in de onderste regionen van de derde klasse B. Het 2-0 verlies gisteren tegen Robur et Velocitas deed de Zwolse zaak ook weinig goeds. De bezoekende Apeldoorners toonden voldoende kwaliteit te bezitten om de geelhemden het vuur aan de schenen te leggen. Echter was de grootste tegenstander deze middag de man in het zwart.