• Dit kalenderjaar viert SV Zwolle het 95-jarig bestaan. Op 6 juni 1926 om precies te zijn, zag voorloper SWIFT het licht. In 1930 werd de naam gewijzigd in R.K.S.C. Zwolle en vanaf 22 april 1969 spelen we in de kenmerkende #wittebroekgeletrui onder de naam SV Zwolle. De komende maanden gaan we aandacht besteden aan dit jubileum, en dat doen we vooral dankzij het archief van Rinie Oude Geerdink. We zijn bezig om een deel van zijn archief te digitaliseren. Met regelmaat zullen we op onze socialemediakanalen van de club het één en ander plaatsen. Heeft u zelf nog oude foto's of oude programmaboekjes (of kent u iemand die dat heeft), neem dan contact op met Rinie. Zijn telefoonnummer is: 038 – 4543771. Volg ons tijdens het jubileumjaar:

  • Facebook: @SvZwolle
  • Twitter: @svzwollevoetbal
  • Instagram: SV Zwolle

  Vind ons via de hashtags: #wittebroekgeletrui #svzwolle95jaar

  Aflevering 1

  Dit is een foto uit 1937/1938, het seizoen waarin RKSC Zwolle uitkomt in de ICVB Tweede klasse B (Oost I). Voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen OSV (Onderwijzers Sport Vereniging) uit Enschede, poseert de selectie op de Grote Markt. RKSC Zwolle speelt in 1937/1938 in een competitie met acht clubs. Naast RKSC Zwolle zelf en dus OSV, doen ook De Zweef (Nijverdal), BWO (Hengelo), Longa (Lichtenvoorde), PH (Almelo), Denekamp en Grol mee. #wittebroekgeletrui #svzwolle95jaar Jubileum aflevering 1

  Aflevering 2

  Een foto uit 1931/1932, het seizoen dat RKSC Zwolle bovenaan eindigt in IVCB 1E. Voorafgaand aan  het duel met concurrent PH, gaat de selectie op de foto. Lachende gezichten op de Blijmarkt, voor het pand van Kantoorboekwinkel/Drukkerij H. (Herman) Tulp op nummer 04-10. Concurrent PH Almelo neemt, ondanks twee goals van Jenner en eentje van Van Putten, even later de punten mee naar Almelo: het wordt 3-4. Maar dat mag de pret niet drukken: want dit mooie stel wordt kampioen!

  95 jaar historie

  Aflevering 3

  Naast veel hoogtepunten, heeft RKSC Zwolle zoals zoveel clubs ook dieptepunten gekend. Eentje daarvan was toch wel het seizoen 1940/1941, want de club degradeerde naar de Vierde klasse. Na in de reguliere competitie als laatste te zijn geëindigd, gingen ook de beide beslissingsduels tegen EBON, inmiddels ter ziele, verloren. EBON was een club uit het Noordenbergkwartier in Deventer en stond voor: Eendracht Blijft Onze Naam. Voorafgaand aan het uitduel poseert het elftal van RKSC Zwolle hier in mei 1941 op de Brink in Deventer.

  95 jaar historie 1

  Aflevering 4

  Ron Jans (op de foto staand, tweede van rechts) groeit op in de Gladiolenstraat. Voetballen op straat is zijn favoriete tijdverdrijf en in zijn beleving zijn alle jongens uit de Pierik op straat bezig. Het gras van het nabijgelegen RKSC Zwolle lonkt. Dat vader Dries een verleden bij PEC heeft, doet amper ter zake. De club om de hoek is de meest logische keuze. “Op je Quickies liep je gewoon naar het veld toe. Je moest acht jaar zijn om bij een club te kunnen spelen en de grens lag op 1 augustus. Ik ben in september jarig en wilde niet nog bijna een seizoen wachten. Later biechtte ik wel op dat ik nog maar zeven was toen ik begon. ‘Dat wisten we wel, maar je bent zo’n lekker voetballertje’, zeiden ze.”

  Niet alleen de leeftijdsgrens is rekbaar, ook de letters RK in de clubnaam staan er vooral voor de vorm. “Er werd niet gevraagd of je katholiek was, hoor.” De katholieke inslag is wel te zien aan de jeugdtrainer, want frater Gerold brengt de jongste pupillen de eerste beginselen van het voetbal bij. Het duurt niet lang of PEC heeft dat linksbenige pingelaartje van RKSC in de smiezen. “Ik was elf jaar, kwam op een dag thuis en daar zat Bas Paauwe jr. Ik kende hem niet, mijn vader natuurlijk wel. Of ik bij PEC wilde komen voetballen. Je ouders beslisten voor je in die tijd, dus ik was al verkocht voor ik het wist. Voor een shirtje, broekje en een paar kousen was de deal rond. Ach, het is wel een goede beslissing geweest. (Bron: PEC Man, Zwolse voetbalverhalen, 2017)

  95 jaar historie 2

  Aflevering 5

  In de vijfde aflevering van #svzwolle95jaar blikken we terug op het kampioenschap van 1970! Op zondag 17 mei om precies te zijn, sleepte SV Zwolle (dat overigens voor het eerst onder díe naam deelnam aan de competitie) de titel binnen na een zeer verdienstelijke 0-3 zege in en tegen Wilp.

  De Zwollenaren waren, als we de regionale krant mogen geloven, heer en meester in het laatste duel van dat seizoen. Op een dramatisch slecht veld grepen de mannen van coach Bonhof tegenstander Wilp vanaf de eerste seconde bij de keel, en lieten negentig minuten lang niet meer los. Een eigen goal (0-1), Tonny Mensink (0-2) en Henk Kok (0-3) zorgden voor de eindstand. Nadat de club (onder de naam RKSC Zwolle) in 1966/1967 nog degradeerde uit de Derde klasse, keerde het onder de naam SV Zwolle in 1970/1971 dus weer terug!

  Staand vlnr: Ton Schoorlemmer (grensrechter), Theo Veldman, Herman Masseus, Jhon van de Vegte, Joop van Heerde, Henk Kok, Ton Overmars, Gerrit de Leeuw en Freek Spanhaak (trainer).
  Zittend vlnr: M. Bonhof (coach), Bennie Poelman, Jaap Duim, Tonnie Mensink, Frans Laarman, Coen van Vilsteren, Piet Meiberg en Harrie Visser.

  95 jaar historie 3

  Aflevering 6

  Een tv voor de kapitein. In en rondom het clubhuis was een ovationeel applaus te horen! Zojuist is namelijk voorgesteld om de heer J.A. Brinker tot erevoorzitter te benoemen. Onder leiding van Brinker is de SV niet alleen groot geworden, maar kwamen ook tal van noodzakelijke voorzieningen tot stand. Denk bijvoorbeeld aan het clubhuis, aan de staantribune en aan de lichtinstallatie. De nieuwe voorzitter, de heer B.H. Poppe, sprak op deze maandag 12 augustus 1974 de volgende woorden: 'De heer Brinker was de kapitein op het schip dat de SV Zwolle heette. Maar onder zijn leiding is het een vlaggenschip geworden!" Op de foto overhandigt voorzitter Poppe (links) aan de kersverse erevoorzitter een cadeau: een heuse draagbare televisie!

  95 jaar historie 4

  Aflevering 7

  Bloemen en cadeaus voor Zunnebeld. In de jaren vijftig speelt RKSC Zwolle onafgebroken in de Vierde Klasse van de KNVB. Één van de sterkhouders dat decennium, is zonder twijfel doelman A. Zunnebeld. Met grote regelmaat ontpopt hij zich tot de kurk waarop de Zwolse ploeg drijft. Hij is de rots waarop de aanvalsgolven van de tegenstander zich stukslaan. Ten tijde van deze foto is Zunnebeld 26 jaar, en staat dan al zeker tien jaar in het eerste elftal onder de lat. Na afloop van dit duel wordt hij door bestuur en leden van de club gehuldigd voor zijn 250e wedstrijd! Voorzitter Brinker noemt doelman Zunnebeld 'een voorbeeld van sportiviteit'. Als gediplomeerd jeugdleider is hij al geruime tijd een steunpilaar gebleken voor de vereniging.

  95 jaar historie 5

  Aflevering 8

  Na een tweede (1983/1984), een derde (1984/1985) en opnieuw een tweede (1985/1986) plaats was het in 1986/1987 dan eindelijk zover! SV Zwolle wordt kampioen van de Vierde klasse! In en tegen het laag geklasseerde Broekland werd de titel op een enorm knollenveld binnengesleept. In de 42e minuut liet Wim Steenhuis de enige treffer (0-1) van het duel aantekenen. Na afloop gaat trainer Folly van Dam op de schouders. Wie herkent de spelers op de foto?

  95 jaar historie 6

  95 jaar historie 7 95 jaar historie 8