• Dit kalenderjaar viert SV Zwolle het 95-jarig bestaan. Op 6 juni 1926 om precies te zijn, zag voorloper SWIFT het licht. In 1930 werd de naam gewijzigd in R.K.S.C. Zwolle en vanaf 22 april 1969 spelen we in de kenmerkende #wittebroekgeletrui onder de naam SV Zwolle. De komende maanden gaan we aandacht besteden aan dit jubileum, en dat doen we vooral dankzij het archief van Rinie Oude Geerdink. We zijn bezig om een deel van zijn archief te digitaliseren. Met regelmaat zullen we op onze socialemediakanalen van de club het één en ander plaatsen. Heeft u zelf nog oude foto's of oude programmaboekjes (of kent u iemand die dat heeft), neem dan contact op met Rinie. Zijn telefoonnummer is: 038 – 4543771. Volg ons tijdens het jubileumjaar:

  • Facebook: @SvZwolle
  • Twitter: @svzwollevoetbal
  • Instagram: SV Zwolle

  Vind ons via de hashtags: #wittebroekgeletrui #svzwolle95jaar

  Aflevering 1

  Dit is een foto uit 1937/1938, het seizoen waarin RKSC Zwolle uitkomt in de ICVB Tweede klasse B (Oost I). Voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen OSV (Onderwijzers Sport Vereniging) uit Enschede, poseert de selectie op de Grote Markt. RKSC Zwolle speelt in 1937/1938 in een competitie met acht clubs. Naast RKSC Zwolle zelf en dus OSV, doen ook De Zweef (Nijverdal), BWO (Hengelo), Longa (Lichtenvoorde), PH (Almelo), Denekamp en Grol mee. #wittebroekgeletrui #svzwolle95jaar Jubileum aflevering 1

  Aflevering 2

  Een foto uit 1931/1932, het seizoen dat RKSC Zwolle bovenaan eindigt in IVCB 1E. Voorafgaand aan  het duel met concurrent PH, gaat de selectie op de foto. Lachende gezichten op de Blijmarkt, voor het pand van Kantoorboekwinkel/Drukkerij H. (Herman) Tulp op nummer 04-10. Concurrent PH Almelo neemt, ondanks twee goals van Jenner en eentje van Van Putten, even later de punten mee naar Almelo: het wordt 3-4. Maar dat mag de pret niet drukken: want dit mooie stel wordt kampioen!

  95 jaar historie

  Aflevering 3

  Naast veel hoogtepunten, heeft RKSC Zwolle zoals zoveel clubs ook dieptepunten gekend. Eentje daarvan was toch wel het seizoen 1940/1941, want de club degradeerde naar de Vierde klasse. Na in de reguliere competitie als laatste te zijn geëindigd, gingen ook de beide beslissingsduels tegen EBON, inmiddels ter ziele, verloren. EBON was een club uit het Noordenbergkwartier in Deventer en stond voor: Eendracht Blijft Onze Naam. Voorafgaand aan het uitduel poseert het elftal van RKSC Zwolle hier in mei 1941 op de Brink in Deventer.

  95 jaar historie 1

  Aflevering 4

  Ron Jans (op de foto staand, tweede van rechts) groeit op in de Gladiolenstraat. Voetballen op straat is zijn favoriete tijdverdrijf en in zijn beleving zijn alle jongens uit de Pierik op straat bezig. Het gras van het nabijgelegen RKSC Zwolle lonkt. Dat vader Dries een verleden bij PEC heeft, doet amper ter zake. De club om de hoek is de meest logische keuze. “Op je Quickies liep je gewoon naar het veld toe. Je moest acht jaar zijn om bij een club te kunnen spelen en de grens lag op 1 augustus. Ik ben in september jarig en wilde niet nog bijna een seizoen wachten. Later biechtte ik wel op dat ik nog maar zeven was toen ik begon. ‘Dat wisten we wel, maar je bent zo’n lekker voetballertje’, zeiden ze.”

  Niet alleen de leeftijdsgrens is rekbaar, ook de letters RK in de clubnaam staan er vooral voor de vorm. “Er werd niet gevraagd of je katholiek was, hoor.” De katholieke inslag is wel te zien aan de jeugdtrainer, want frater Gerold brengt de jongste pupillen de eerste beginselen van het voetbal bij. Het duurt niet lang of PEC heeft dat linksbenige pingelaartje van RKSC in de smiezen. “Ik was elf jaar, kwam op een dag thuis en daar zat Bas Paauwe jr. Ik kende hem niet, mijn vader natuurlijk wel. Of ik bij PEC wilde komen voetballen. Je ouders beslisten voor je in die tijd, dus ik was al verkocht voor ik het wist. Voor een shirtje, broekje en een paar kousen was de deal rond. Ach, het is wel een goede beslissing geweest. (Bron: PEC Man, Zwolse voetbalverhalen, 2017)

  95 jaar historie 2

  Aflevering 5

  In de vijfde aflevering van #svzwolle95jaar blikken we terug op het kampioenschap van 1970! Op zondag 17 mei om precies te zijn, sleepte SV Zwolle (dat overigens voor het eerst onder díe naam deelnam aan de competitie) de titel binnen na een zeer verdienstelijke 0-3 zege in en tegen Wilp.

  De Zwollenaren waren, als we de regionale krant mogen geloven, heer en meester in het laatste duel van dat seizoen. Op een dramatisch slecht veld grepen de mannen van coach Bonhof tegenstander Wilp vanaf de eerste seconde bij de keel, en lieten negentig minuten lang niet meer los. Een eigen goal (0-1), Tonny Mensink (0-2) en Henk Kok (0-3) zorgden voor de eindstand. Nadat de club (onder de naam RKSC Zwolle) in 1966/1967 nog degradeerde uit de Derde klasse, keerde het onder de naam SV Zwolle in 1970/1971 dus weer terug!

  Staand vlnr: Ton Schoorlemmer (grensrechter), Theo Veldman, Herman Masseus, Jhon van de Vegte, Joop van Heerde, Henk Kok, Ton Overmars, Gerrit de Leeuw en Freek Spanhaak (trainer).
  Zittend vlnr: M. Bonhof (coach), Bennie Poelman, Jaap Duim, Tonnie Mensink, Frans Laarman, Coen van Vilsteren, Piet Meiberg en Harrie Visser.

  95 jaar historie 3

  Aflevering 6

  Een tv voor de kapitein. In en rondom het clubhuis was een ovationeel applaus te horen! Zojuist is namelijk voorgesteld om de heer J.A. Brinker tot erevoorzitter te benoemen. Onder leiding van Brinker is de SV niet alleen groot geworden, maar kwamen ook tal van noodzakelijke voorzieningen tot stand. Denk bijvoorbeeld aan het clubhuis, aan de staantribune en aan de lichtinstallatie. De nieuwe voorzitter, de heer B.H. Poppe, sprak op deze maandag 12 augustus 1974 de volgende woorden: 'De heer Brinker was de kapitein op het schip dat de SV Zwolle heette. Maar onder zijn leiding is het een vlaggenschip geworden!" Op de foto overhandigt voorzitter Poppe (links) aan de kersverse erevoorzitter een cadeau: een heuse draagbare televisie!

  95 jaar historie 4

  Aflevering 7

  Bloemen en cadeaus voor Zunnebeld. In de jaren vijftig speelt RKSC Zwolle onafgebroken in de Vierde Klasse van de KNVB. Één van de sterkhouders dat decennium, is zonder twijfel doelman A. Zunnebeld. Met grote regelmaat ontpopt hij zich tot de kurk waarop de Zwolse ploeg drijft. Hij is de rots waarop de aanvalsgolven van de tegenstander zich stukslaan. Ten tijde van deze foto is Zunnebeld 26 jaar, en staat dan al zeker tien jaar in het eerste elftal onder de lat. Na afloop van dit duel wordt hij door bestuur en leden van de club gehuldigd voor zijn 250e wedstrijd! Voorzitter Brinker noemt doelman Zunnebeld 'een voorbeeld van sportiviteit'. Als gediplomeerd jeugdleider is hij al geruime tijd een steunpilaar gebleken voor de vereniging.

  95 jaar historie 5

  Aflevering 8

  Na een tweede (1983/1984), een derde (1984/1985) en opnieuw een tweede (1985/1986) plaats was het in 1986/1987 dan eindelijk zover! SV Zwolle wordt kampioen van de Vierde klasse! In en tegen het laag geklasseerde Broekland werd de titel op een enorm knollenveld binnengesleept. In de 42e minuut liet Wim Steenhuis de enige treffer (0-1) van het duel aantekenen. Na afloop gaat trainer Folly van Dam op de schouders. Wie herkent de spelers op de foto?

  95 jaar historie 6

  95 jaar historie 7 95 jaar historie 8

  Aflevering 9

  Ons 'SV Zwolle' had een voorloper, VIOS genaamd. Die club werd in 1912 opgericht, maar twaalf jaar later alweer opgeheven. Twee jaar later (op 6 juni 1926 om precies te zijn) staken enkele sportieve jongeren van voorloper VIOS de hoofden opnieuw bijeen, en op die gedenkwaardige dag werd onder het driemanschap K. Knispel, A. Bakker en C. van Bremen, de katholieke sportclub Swift opgericht. Jaren later werd deze naam in verband met registratiebezwaren veranderd in R.K. Sportclub 'Zwolle' en uiteindelijk is er (op 22 april 1969) SV Zwolle van gemaakt.

  95 jaar historie 9

  Van links naar rechts: H. Reinders, M. Knippers, J. Kleingeerts, J. Suerink, M. van Dijk, H. Hodes, H. Lutgerink, A. Vrolijken, M. Paelman, H. Lutgerink, J. van Dijk en G. Fikke.

  Aflevering 10

  Mans voelt zich thuis bij SV Zwolle. We hebben een paar voorbeelden van spelers die begonnen zijn bij onze SV Zwolle, en hun carrière vervolgens glans hebben gegeven bij PEC. Maar we hebben óók voorbeelden van spelers die bij PEC hebben gespeeld en juist bij óns hebben 'afgebouwd'. Ludwig Mans is daar een mooi voorbeeld van. In de jaren 1950 maakt de Surinamer samen met landgenoot Dolf Degenaar furore bij PEC. In 1976/1977 speelt hij in witte broek en gele trui. Tegen journalist Ben Zomerdijk vertelt hij: "Er heerst een goede sfeer bij Zwolle, dat staat als een paal boven water. Na de thuiswedstrijden praten we vaak samen na in de kantine van het fraaie clubgebouw op 'De Marslanden'. Naast de voetbalsport is Mans ook betrokken bij handbal, omdat zijn beide dochters bij de Zwolse club Tyfoon spelen. "En zij doen het daar goed", vertelt Mans trots.

  95 jaar historie 10 95 jaar historie 11

  Aflevering 11

  Ze beven, voor Zwolle 7! In het zevende elftal van onze SV Zwolle, voetballen verschillende melkmannen. Zij allen vervoeren de melkproducten van Coberco, luisterend naar de naam Verza. Dit Verza treedt in 1982/1983 ook als sponsor op en heeft daarom aan Zwolle 7 nieuwe shirts aangeboden. Zwolle 7 is een vriendenclub, met een al jaren samen spelende vaste kern. De gemiddelde leeftijd zweeft zo tussen de 35 en 40 jaar. Het elftal is, onder andere dankzij de in de vorige aflevering reeds genoemde Ludwig Mans, meerdere malen kampioen geweest. De laatste jaren gaat de recreatie echter boven de prestatie. Na afloop van de wedstrijd volgt steevast een gezellig samenzijn met de dames en de kinderen. In 1982/1983, het jaar dat deze foto is gemaakt, speelt het zevende in de Vierde klasse van de Afdeling Zwolle. Ze hebben zelfs een eigen clublied: 'Ze beven voor Zwolle 7!' Op de foto staat Ludwig Mans op de bovenste rij, tweede van rechts. Wie kent de rest?

  95 jaar historie 12

  Aflevering 12

  Op zijn achttiende van SV naar Péé Eéé Céé. "Bij SV Zwolle had ik het uitstekend naar mijn zin, maar toen ik ouder werd kreeg ik toch de drang om zo hoog mogelijk te voetballen. PEC Zwolle'82 bood mij die kans. In de tijd van Korbach heeft het er zelfs ingezeten dat ik een contract zou krijgen, maar door een ernstige enkelblessure is het niet zover gekomen." Het is een citaat van Eric Nijboer, de lange verdediger die zijn voetbalcarrière begon bij ons op de Marslanden. Eric's vader was een echte PEC'er en voetbalde daar ook. Maar Eric zelf, die koos voor onze SV Zwolle omdat zijn vriendjes daar speelden. "Bij SV Zwolle was ik altijd laatste man of voorstopper, en dat ben ik ook gebleven toen ik op mijn achttiende jaar overging naar PEC Zwolle '82."

  95 jaar historie 13

  Aflevering 13

  Gered door de mummie. Nadat onze SV in 2009/2010 uit de Tweede klasse degradeert, gaat het in de Derde klasse niet veel beter. Na een dramatische tweede seizoenshelft, is er zelfs een beslissingsduel tegen Groen Wit '62 voor nodig om een tweede degradatie op rij te ontlopen. De ploeg van Patrick Wijsman, bezig aan zijn negende en laatste seizoen, ziet in dat duel dat zijn ploeg na negen minuten achter komt door een benutte strafschop. Jacob Laan maakt voor rust de 1-1 en Robbie Beernink, ontevreden dat hij vanaf de bank moest beginnen, schiet vanaf twintig meter de winnende 2-1 tegen de touwen. Terwijl heel SV Zwolle opgelucht ademhaalt, laat Robbie het praatje met de pers over aan aanvoerder en broer Roy. Die vertelt blij te zijn om dit turbulente seizoen, waarin de club nog 2 punten aftrek krijgt vanwege ongeldige spelerspassen, zo af te kunnen sluiten. En over zijn broer zegt hij: "Robbie is net een mummie, alles hangt bij hem met tape aan elkaar. Maar straks mag ik hem vast wel weer knuffelen. Na dit seizoen is het heerlijk dat we het hebben gered!"

  95 jaar historie 14

  Aflevering 14

  Toen Lettele geel kleurde. Op de binnenkant van de sjaal staat: SV Zwolle kampioen. Maar niet elke supporter durft die tekst, op 18 april 1999, al aan de buitenkant te dragen. Men weet uit ervaring immers hoe gemakkelijk je een promotie je alsnog door de vingers kan glippen. Maar na het laatste fluitsignaal in Lettele (0-3) zege wordt de champagne ontkurkt en vliegt het bier in het rond. Aanvoerder Ronald Veldman erkende na afloop dat de spanning meegespeeld had. Joelende supporters, Bengaals vuurwerk, een lastig begin. Na goals van Rob Beernink, Coen Dunnink en opnieuw Rob Beernink prijkte de 0-3 op het bord.

  Eenmaal terug in Zwolle wachtte een witte bus met open dak de selectie op, waarna een rondrit door de stad werd gemaakt. Trainer Bennie Spanhaak werd luidkeels toegezongen. Hij lachte er vrolijk om: “We zijn vandaag in stijl kampioen geworden. Ik denk ook dat we met deze groep meekunnen in de derde klasse.” Spanhaak werd met ZAC al vaker kampioen. “Maar als je dit zo ziet, dan kun je niet vaak genoeg kampioen worden. Hier doe je het allemaal voor.”

  95 jaar historie 15 95 jaar historie 16 95 jaar historie 17 95 jaar historie 18

  Aflevering 15

  Toen aanvoerder Marc Jansen (voorlopig) afscheid nam. Na de A-jeugd ging hij eerst in dienst. In 1990/1991 kwam hij onder trainer Eddy Zwijnenberg bij de selectie en na het seizoen 1997/1998 nam hij, voorlopig zo zou later blijken, afscheid. Marc Jansen was bij SV Zwolle jaren lang een vaste waarde als linksback. Tijdens zijn afscheidswedstrijd, op 4 mei 1998, stond er niks meer op het spel voor zowel SV Zwolle als tegenstander Lettele. Coen Dunnink opende na een half uur de score, na een voorzet van Nico Bos. Diezelfde Nico Bos tekende kort voor rust de 2-1 aan. Nadat Coen Dunnink na rust de 3-1 maakte, gaf uitgerekend Marc Jansen zélf zijn 'afscheid' extra glans door met een snoeiharde pegel de 4-1 aan te laten tekenen. ,,Ik had in die tijd enorme last van mijn rug", vertelt Jansen bijna een kwart eeuw later. ,,Na een wedstrijd kon ik enkele dagen niet normaal lopen. Na diverse behandelingen ging het wel weer, waardoor ik uiteindelijk toch de schoenen weer heb aangetrokken en weer in het eerste heb gespeeld. Daar heb ik het kampioenschap van 1998/1999 gelukkig nog meegemaakt."

  95 jaar historie 19

  95 jaar historie 20 95 jaar historie 21